Search
  • Aku-Paulus Sajakorpi

Kulttuurikin on työtä

Kulttuurin henkinen merkitys demokratialle, sivistykselle, sananvapaudelle ja mielelle osataan onneksi jo tunnistaa ja tunnustaa, mutta vielä koronaepidemiakaan ei ole saanut kaikkia ymmärtämään, että kulttuuri on kaikille sen tekijöille myös elinkeino. Esittävien taiteiden liikevaihto romahti 90 prosenttia, ollen heti lentoliikenteen jälkeen pahiten koronasta kärsinyt toimiala. Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan Suomessa kulttuuriammateissa toimivia oli vuonna 2019 liki 140 000. Heistä huomattavan suuri osuus, 28 prosenttia, työskenteli yrittäjinä.


Näyttelijät, muusikot, tanssijat, sirkustaiteilijat, stand-up-koomikot sekä muut esittävän taiteen ja musiikin parissa työskentelevät, kuten ääni- ja valosuunnittelijat ja -teknikot, markeeraajat, pukusuunnittelijat ja -ompelijat, tarpeistonvalmistajat ja -hoitajat, järjestäjät, kuiskaajat, lavastesuunnittelijat ja -rakentajat, näyttämömiehet, ohjaajat, näytelmäkirjailijat, säveltäjät, koreografit, lipunmyyjät, vahtimestarit ja monet muut ammattiryhmät ovat koronan vuoksi pudonneet kuiluun menettäen kokonaan tai osittain toimeentulonsa, pakottaen monet jopa alanvaihtoon.Ennen kuin kulttuuriala muuttuu peruuttamattomasti, on sitä määrätietoisesti ja voimallisesti tuettava niin valtiovallan, kuin kuntien toimesta. Etenkin Tampereelle, teatteripääkaupunkina ja monimuotoisen kulttuurin keskittymänä sekä ehdokkaana vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi, tulisi taidealan tukemisen olla ensisijainen asia.


Kulttuuriin sijoitettu euro tulee moninkertaisena takaisin. Laaja kulttuuritarjonta tuo matkailijat euroineen Tampereelle. Matkailu- ja ravintola-ala saa oman osansa ja kaupunki tuloverojen muodossa omansa. Kulttuuri on vetovoimatekijä, etenkin Tampereella.


#taideala #kulttuuriala #kulttuuri #tampere #kuntavaalit2021

32 views0 comments