Search
  • Aku-Paulus Sajakorpi

Keskinopeuden valvonnasta Rantatunnelissa ongelmia

Kuljen tunnelista läpi vähintään kahdesti päivässä ja edustan sitä linjaa, että 60 km/h-rajoitus on liian alhainen olosuhteiden ja liikenneturvallisuuden puolesta. Tampereen Rantatunneli on rakenteellisesti suunniteltu suuremmille nopeuksille; kaksi kaistaa suuntaansa, leveät reuna-alueet, ei häikäisyä tai pimeää, ei sadetta eikä sumua...


Viime viikolla työmatkallani havaitsin uudet valvontakamerat Rantatunnelin suuaukoilla ja tutun ilmiön; jarrua ennen tunnelia, tunnelissa virran mukana ja suuaukolla taas jarrutus. Tolppien kohdalla jarruttelu heikentää liikenneturvallisuutta, kun huomio on tolpassa eikä muussa liikenteessä.


Vielä enemmän huolestunut olen mahdollisista keskinopeusvalvontakameroista tunnelissa. Ei siksi, että ne valvovat, vaan siksi, että ne aiheuttavat omanlaisensa liikennekäyttäytymisen. Nopeusmittaria ei enää vahditakaan vain tolpan kohdalla vaan sitä pälyillään koko matkan tunnelissa, joka on pois muun liikenteen seuraamisesta. Ja jos hetkeksi herpaantuu tai huomaa ajaneensa ylinopeutta, on tunnelin viimeiset sadat metrit ajettava varmuuden vuoksi alinopeutta, ettei vain tule sakkoja.


Se aiheuttaa jälleen ajonopeuden vaihteluita ja tunnelin loppupäähän voi jopa muodostua sumppu. Onko olemassa sellaista käsitettä kuin väylän ominaisajonopeus? Mahdollisesti on, mutta jos ei, niin keksin sellaisen juuri. Se on nopeus, jota 70–80 prosenttia ajoneuvoista määrätyllä tieosuudella luontevasti kulkisi, jos ajonopeutta ei olisi rajoitettu. Kaahaajat ja muuta liikennevirtaa hitaammin kulkevat rajataan siis pois.


Väitän, että se on tunnelissa 80 km/h, ei enempää, mutta ei myöskään vähempää. Siihen se ajonopeus tunnelissa mielestäni asettuu.


Olen toisinaan väärässä, mutta uskon, että tunnelin nopeusrajoitusta nostamalla pumppausliike kameratolppien kohdalla saataisiin pois ja silloin minäkin liputtaisin kameratolppien puolesta, joiden tehtäväksi jäisi seuloa kaaharit. Jäljelle jäisivät enää vasenta kaistaa muuta liikennevirtaa hitaammin kulkevat ajoneuvot, mutta se kuuluu suomalaiseen liikennekulttuuriin eikä sille mahda lyhyellä aikajänteellä mitään.


Toivon, että Pirkanmaan ely-keskuksen virkahenkilöt miettisivät avarakatseisemmin mitkä ovat oikeat ongelmat ja kuinka niihin tulisi vaikuttaa siten, ettei uusia ongelmia synny.

Keskinopeuden alentaminen ratkaise ongelmia vaan pahentaa niitä.


(Julkaistu Tamperelaisessa 24.11.2020 ja Aamulehdessä 25.11.2020)

6 views0 comments